söndag 1 januari 2012

15 timmar, är det något att bråka om?

En del förskolebarn i Billeberga har med kort varsel fått sina 15 timmar i veckan lagda på 5 timmar/3 gånger i veckan ändrade till 3 timmar/5 gånger i veckan. Man kan tycka att det är en liten förändring, och att föräldrarna ju ändå "bara är hemma och är föräldraledig med annat barn/arbetslöst" men så är det faktiskt inte. Inte i min värld iallafall.

Om jag har förstått det hela rätt gäller detta beslut bara vissa av barnen. 6 barn har fått sina schema ändrade. Jag undrar lite hur urvalet har skett, vad det är som gör att just dessa barnen har fått sina schema ändrade och varför ingen kommunikation med föräldrarna har varit i gång. Mycket märklig företeelse, alla parter tjänar på att spela med öppna kort i sådanahär frågor. Har nu rektorn tagit det här beslutet så får man ju lita på att han inte gjort det för sitt eget höga nöjes skull, men man kan ju önska att det skötts på ett lite bättre sätt- iallafall om man utgår från artikeln.

Jag har själv två barn, jag har haft min stora på 15timmarsschema under en tid och det ser jag inte som något konstigt. Ett barn som är 3 år gammalt har kompisar på dagis, det har rutiner där och i de allra flesta fall tycker de om att vara där. Lägg till att man just blivit storasyster/storebror, mamma har mycket att göra med bebisen som skriker på natten, bebisen har kanske kolik, det finns många faktorer som spelar in. Att då "bli straffad" ännu en gång, inte bara genom att ha fått en skrikig bebis hemma utan även genom att inte ens få gå till dagis, tappa sin dagliga kontakt med sina vänner, och bara lalla omkring hemma med en mamma (eller pappa för den delen!) som är trött och som inte riktigt orkar hålla samma tempo som innan, det är faktiskt inte riktigt korrekt. Jag blir faktiskt irriterad över att vissa människor tror att det hela handlar om att man inte kan laga mat som förälder idag, att det är därför man väljer att ha sitt stora barn på dagis 15 timmar i veckan. Att man är så upptagen med att ligga och pilla naveln och fantisera om att bli hemmafru. Det är ett hån mot dagens småbarnsföräldrar. Jag anser att det är upp till föräldrarna att känna av sitt stora barn när man börjar närma sig den tiden. Kanske mår han/hon bäst av att vara hemma, kanske inte. Låt oss inte komma med pekpinnar, det är bara onödigt och pinsamt!


Det finns vissa kommentarer som förlöjligar det hela med att säga att det "ju måste vara väldigt jobbigt att gå till dagis fem dagar i veckan istället för tre". Ja, det kan faktiskt vara det. För min egen del så hade det varit jobbigt. Jag bor utanför byn, tar bilen in och lämnar och hämtar på dagis. Jag skulle alltså fått stå och skrapa rutorna på bilen, krångla på kläder på två barn, spänna fast dem i bilen, köra in till dagis osv. osv, och detta för 3 timmar? Jag hade knappt hunnit hem för att vända innan jag skulle tillbaka igen. Ja, det är mitt eget val och allt det där som folk tjatar om, men för min del föredrar jag 5 timmar åt gången så det blir lite av det. Och för barnens del också, 3 timmar hinner de knappt gå in och börja leka.

I den bästa av världar hade det funnits en valfrihet i det där. Och i den bästa av världar hade det inte varit en massa struntprat om att föräldrarna egentligen inte vill ha barnen hemma för att de inte kan laga mat och för att de är upptagna med att önska sig ett hemmafruliv. Men inget av det verkar bli verklighet inom den närmsta tiden.

Artikeln hittar ni -->HÄR<--

7 kommentarer:

  1. Joo, jag håller med dig. Dock finns det ju alltid två sidor av myntet... Största felet är som du skriver att de inte pratat med föräldrarna, inte vad vi får reda på i artiklen i alla fall.

    Dock vet vi inte vad som hade hänt om de inte utfört denna åtgärd, då kanske det drabbat ännu fler? Hade varit väldigt intressant att höra rektorn sida av det hela.

    SvaraRadera
  2. Att de valt att bara göra det för vissa barn tycker jag är helt galet. Om man nu tar det där beslutet är det väl bara att köra på och inte särbehandla några barn? Det tycker iallafall jag. Och ja, jag tycker också att det hade varit intressant att höra rektorns sida av det hela, speciellt på hur urvalet skett och vad tanken egentligen är. Sedan tycker jag att vissa av kommentarerna i artikeln är fullständigt galna, men det kan ju knappast rektorn eller hd.se få skit för. Tråkigt att människor är så trångsynta...

    SvaraRadera
  3. Mmmm, kommentarerna i artiklen är helt.... Ja det är inte lönt att besvara dem

    SvaraRadera
  4. Underbart! Så sant så sant. Skönt med någon som faktiskt vet vad hon pratar om när det skrivs om att vara hemma med barn!

    (Vad vi har hört om urvalet är att de små barnen (våra är de näst största) sover middag och de inte vill störa middagsvilan. Men jag fattar inte riktigt det, de vilar väll efter middagen?? Dvs hemma om de slutar vid 11. Och någon hänsyn till våra små bebisars middagsvila finns ju defenitivt inte)

    SvaraRadera
  5. I den bästa av världar kanske man skulle börja diskutera skolpengen och hur bra det är med den egentligen. Detta scenario här kan ju uppstå som en följd av att vi har en skolpeng som följer barnen och ju fler föräldrar som väljer andra alternativ desto större är risken att det blir på det här viset och att det blir en ond spiral. Dock måste det ändå vara de arbetande föräldrarnas barns behov som måste styra personaltäthet och pedagogiskt upplägg, eller? Från början har jag förstått det som att tanken var att barnen skulle "leka av sig" vilket då för mig skulle innebära att de finns med i verksamheten exempelvis mellan 8 och 11. Men att man väljer ut några barn som i det här fallet ter sig lite märkligt. Hellre att hålla en rak linje och är konsekvent i hela kommunen så slipper man diskussionen oavsett beslut.

    SvaraRadera
  6. Hej Anders!
    Jag försökte göra ett tillägg min gamla kommentar men det funkade inte så jag tog bort den och skrev om istället. Gör om, gör rätt, eller hur var det nu? :)

    Jag är,i likhet med Göran , kluven till det där med arbetande föräldrar och att det måste vara det som bestämmer pedagogiska upplägget . Eller nja, det beror nog på vad man väljer att lägga i orden "pedagogiskt upplägg". Förskolan idag är pedagogiskt upplagd och detta ska man ha rätt att ta del av som barn oavsett om man är där 5,15 eller 35 timmar i veckan. Att det finns mer personal på de tider som de flesta arbetar på, och att man behöver samordna tiderna för de som går 15 timmar-det är för mig självklart. Jag anser utifrån artikel samt Rositas berättelse att urvalet gått lite märkligt till-om man nu tar ett sådant beslut bör det gälla alla barnen på 15 timmar.

    SvaraRadera