fredag 2 mars 2012

Med anledning av insändaren i lokaltidningen

Följande insändare är skickad till Lokaltidningen som svar på den insändare som fanns i pappertidningen som dök upp i brevlådan nu vecka 9. För tillfället syns inte insändare på nätet och jag har därför valt att lägga in den här, så man kan förstå vårt svar.

Omdömeslöst köp av mark
INSÄNT. Jag läser om förestående markköp i Teckomatorp. Nog måste det finnas annan instans att vända sig till för att upphäva ett helt horribelt beslut i kommunfullmäktige.
Jag anser det ansvarslöst och omdömeslöst att betala ett så högt pris. Har man lov att hantera våra skattepengar på detta sättet?

Vilka signaler skickar detta till andra kommuner och till priset på lantbruksfastigheter? Det är nästan så man kan tro att det ligger andra orsaker bakom. Är Teckomatorp så attraktivt att man till varje pris vill betala ett så högt tomtpris? Var ligger centrat i Teckomatorp?

Vad kommer dessa tomter att kosta i färdigt utförsäljningspris? Stackars mänskor som skall betala detta pris. För detta pris kan man bo betydligt närmre centralorterna Lund och de större städerna.

Jag ser det som ett samhällsproblem att våra skattemedel hanteras på detta sätt. Man har inte råd att köpa en liter färg för att snygga upp i idrottshallen ens eller göra andra försköningar till kommunens innevånare.

Jag anser detta vara ett stort samhällsproblem och sticker inte under stolen med att Svalövs kommun bör upplösas och fördelas till andra kringliggande kommuner. Den har inget berättigande och kan inte bli sämre under andras ledning.

Kjell Greén, också kommuninnevånare och skattebetalare.



Svar:

Vi i Folkpartiet har försökt nå ut med korrekt information, men har tyvärr kanske inte lyckas nå alla. Din insändare innehåller en del felaktig information som vi skall försöka reda ut. Om vi hade köpt denna mark för att idka jordbruk, så hade priset varit alldeles för högt. Nu skall det användas till att bygga bostäder. Innan man bygger måste en detaljplan på marken skapas. Detta kostar i sammanhanget väldigt lite. De oberoende experter som utfört värderingen har värderat den detaljplanlagda marken till ett något HÖGRE pris än kommunen nu skall betala. Skapandet av detaljplan är inget som man kan se på själva marken. Medborgarna hade sett samma mark oberoende om de tittat på marken före eller efter att detaljplanen skapats. Både vi och säljaren i fråga vet att en detaljplan kommer att skapas, därav priset. Tomtpriset för dessa tomter kommer att ligga i samma nivå som nya tomter idag ligger på i kommunen och fortfarande under priset som gäller i Eslöv- och dessutom mindre än halva priset om man jämför med vad tomterna kostar i Kävlinge kommun.

Angående skattemedel så betalas markinvestering av en egen budget, det tas inte från skattemedel som skall gå till skolan, vården eller upprustning av våra orter i kommunen. Marken betalas av de som köper tomterna. Även räntan på investeringen betalas av de som köper tomterna. Om detta köp inte genomförs finns det med andra ord inte 30 miljoner att lägga på andra områden.

Sara B. Selberg & Göran Lundqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar