onsdag 17 mars 2010

Sexuellt utnyttjande

Jag går ut hårt och börjar med att skriva lite om sexuellt utnyttjande av minderåriga och våldtäkter.
Den 8/3-2010 kunde man i hd läsa om en 16årig pojke som dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig.
Artikeln i fråga hittar ni här;
I texten framgår att flickan i fråga varit drivande i relationen dem emellan och blandannat skickat sms till pojken där hon frågat om de ville ha sex. Detta har flickan förnekat.

Det står dessutom att
"Rätten gör bedömingen att det inte går att bortse från pojkens låga ålder och från att flickan haft en aktiv del i de sexuella handlingarna och att brottet därför ska bedömas som det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande av barn".

När jag gick på gymnasiet hade vi en gång en man som kom och pratade med oss just om det där med sexuella inviter. Det var en våg av våldtäkter och våldtäktsförsök som sköljde över Landskrona vid den tiden. Sexuella inviter var det ja. Jo, vi tjejer fick lära oss att vi skulle ha med oss träningsskor och träningsbyxor när vi var ute och dansade, och sedan byta om innan vi skulle gå hem "för det var ju mycket lättare att springa undan om man hade sådana kläder på sig." .
Dessutom skulle vi se till att inte dricka så mycket, vi skulle vara "ordentligt klädda" och se till att inte ge några inviter.
Han avslutade med att säga att "det är ju mycket som händer i pojkars kroppar vid den här åldern och då gäller det för alla att underlätta så mycket man kan för de inblandade".

Jag gick från det klassrummet väldigt frågande.
Är det så det ska vara? Ska man som tjej vara tvungen att byta om innan man går hem från krogen för att man inte ska bli våldtagen? Ska man inte få lov att göra en invit som tjej, för gud förbjude- killarna vet ju inte vart de ska ta vägen och då får man skylla sig själv för man ville faktiskt till en början? Men vad var det man ville? Ville man sitta och prata en stund över en öl, eller var det så att man ville ha sällskap på natten?
Oavsett, så har man rätt att säga nej precis vart som helst under kvällen, och detta ska respekteras, även om man råkar ha jeans och högklackat istället för det föreskrivna träningsbyxorna och träningsskorna.

Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag läser om den utnyttjade flickan. Att rätten fortfarande gör bedömningar att "hon inbjöd till det själv" är tragiskt och sorgligt, och det påminner mig att man har väldigt långt att gå innan vi har ett jämnställt samhälle.
Hon är 12 år gammal. 12.
Som 12åring har man en himla massa hormoner som spökar. Man ska vara vuxen, men man är det inte. Man testar och har börjat upptäcka sig själv och sin egen sexualitet. Det är positivt!
Men, man har lika stor rätt att säga stopp var som helst längs vägen om man vill backa ur och det ska respekteras.

Det är ingen av oss vet vad som hände i det där sovrummet den gången, ingen som egentligen kan uttala sig om det. Hon kanske inbjöd, hon kanske ville? Eller så ville hon det inte, men kände inte att hon kunde backa ur?

Men att man döms för mindre än våldtäkt för att flickan själv skickade ett sms (som hon dessutom nekar till) och för att rätten anser att hon varit med på det själv känns som ett stort steg tillbaka för mänskligheten.
Vi behöver ha in fler kvinnor i det Svenska rättsystemet, så det jämnas lite med de äldre männen som nu är i 60årsåldern. Unga tjejer måste få
känna att man får lov att ha kort kjol och högklackat och att det faktiskt ändå inte är deras fel om de blir våldtagna. Lägg skulden på förövarna istället! Och detta måste börja synas även i våra domstolar...
Det hjälper inte att det står i lagen när det tydligen ändå är relevant vad man hade på sig för underkläder vid det tillfället, om det var en kort kjol eller om man som tjej hade haft ögonkontakt med mannen i fråga under kvällens gång.

Jag avslutar med ett boktips-
Flickan och skulden, skriven av Katarina Wennstam.

"Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underlivet. På stan kallas hon för "kryckhoran".
Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det: "Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig top, skor samt BH och trosor på sig.".
Det sexuella våldet har alltid funnits, men har det blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans- och mannens- rätt som härskar?"

3 kommentarer:

  1. Orättvist att födas till tjej. Jag tycker förvisso inte små töser ska springa i urringat o smink och grejer, jag som mamma hade hindrat de. Men inte tusan ska man riskera våldtäckt pga sånt. Rättsystemet rättfärdigar ju pojkarnas handlande när dem frågar ut vad tjejen hade på sig med mera. Rent sjukt, dem ska väl kunna hålla tillbaka sina lustar ändå. Oavsett kläder så är nej ett nej. Usch, blir upprörd. Jessica

    SvaraRadera
  2. Det var inte en lite rejäl blogg du startade med... :)

    SvaraRadera
  3. Niclas-
    ska man så ska man ordentligt! Ingen mening med att mesa med sånt man står för.

    SvaraRadera