lördag 15 december 2012

Och där kom Norrvidinge med på kartan!

När kommunen fick extra tillskott i budgeten utgick jag från att de pengarna skulle gå till de större byarna i en eller annan form. Därför blev jag extra glad när jag såg att Norrvidinges idrottsplats hade fått 200 000 kr i tilläggsbudgeten!


Dessa pengarna skulle täcka röjning, klippning och dessutom skulle den gamla klubbstugan, som var ett väldigt ruckel, äntligen rivas. Klubbstugan var faktiskt ganska fin när jag var liten, jag har inte jättemycket minnen från den (men så var jag ju aldrig en fotbollsspelare heller), men en klubbstuga som efterhand blev så rutten och med trasiga fönsterrutor var en fara för barn och djur som rörde sig i krokarna.

Och nu är det faktiskt gjort! Visserligen ligger snön tung över fotbollsplanen så det är svårt att se, men gamla klubbstugan är äntligen borta och det tycker jag känns jättebra! Nästa fråga är ju såklart vad som kommer att hända med gamla fotbollsplanen. Jag tycker personligen att det vore en ypperlig plats att lägga en lekplats på- det finns många barnfamiljer i byn men Norrvidinge har tyvärr ingen naturlig samlingsplats och vi har ingen lekplats närmre än i Teckomatorp- 4 kilometer bort (och ingen cykelväg dit heller så man har att välja på att antingen ta bilen, alternativt gå med barnvagn längs en vägsträcka där man enligt skyltar får köra i 70 km i timmen men i verkligheten handlar det nog snarare om 100 km i timmen).

Men vad vill jag då ha fram av just detta inlägget? Jo, det är just av denna anledningen som man behöver engagera sig politiskt även i småbyarna! Engagera sig behöver inte nödvändigtvis betyda att man ska gå på möten och bli aktiv, det kan faktiskt räcka med att man läser in sig lite på vad de olika partierna driver för frågor, och om det finns några specifika frågor som rör just boendeorten kan det underlätta att man tar kontakt med en politiker som är bosatt just i den orten. För just frågan om idrottsplatsen i Norrvidinge är det jag som har drivit. Och det har gett resultat. Det är viktigt!

Så till dig Mats, som kommenterade på en av mina gamla blogginlägg för ett tag sedan- det går att förändra och påverka! Det tar kanske lite tid, men det kommer. Och om du har mer funderingar och åsikter om kommunen i allmänhet och om Norrvidinge i synnerhet (jag förstår att du är härifrån nämligen, precis som jag!) så hör av dig! Min mejl hittar där till höger.

Förresten så lånade jag bilden från Torbjörns blogg, och länkandet fungerar fortfarande inte riktigt som jag vill men just det där blogginlägget hittar ni  här:

http://tobbeiteckomatorp.blogspot.se/2012/10/nu-gor-vi-en-ordentlig-satsning.html





måndag 10 december 2012

Nuläget

Nu har snart året gått och jag känner att det kunde vara lite kul med en summering av det gångna året.

Jag tog över som ordförande i Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete i december 2011 och under det gånga året har vi nu haft 3 möten och en heldagsutbildning i folkhälsofrågor. Utöver detta har rådet anordnat två trygghetsvandringar i kommunens orter- i Billeberga och nu i december i Röstånga. Trygghetsvandringar är ett spännande koncept som genomförs med de som är verksamma i orten. Alla är välkomna- föreningar, polis, boende och andra som är intresserade. Av någon anledning får jag inte länkandet att fungera som jag vill, men om ni går in på följande länk så kan ni läsa lite mer om hur trygghetsvandringarna går till rent praktiskt.

http://www.svalov.se/arkiv/nyheter/11-28-2012-trygghetsvandring-i-rostanga.html

Visserligen syftar denna länken till trygghetsvandringen som genomfördes i Röstånga för någon vecka sedan, men konceptet är detsamma oavsett vart den hålls.

Jag tycker fortfarande politik är väldigt intressant och jag märker själv hur jag utvecklas från månad till månad, vilket för mig är väldigt drivande. Jag önskar bara att fler kunde inse hur roligt det är och hur mycket man faktiskt kan påverka! För jag tror nog att alla där ute i stugorna tänker och tycker saker- men så är det ju det där att ta steget ut och faktiskt aktivera sig politiskt. Det är inte svårt, man behöver inga speciella kvalifikationer- man lär sig efterhand!

Jag har en sak till som jag vill passa på att länka till- det är till Folkpartiet i Svalövs ordförandes blogg. Länken till hans blogg finns redan i länklistan till höger, men just detta inlägget behandlar den nya politiska organisationen i kommunen och det är viktig information, därav denna extralänk:

http://tobbeiteckomatorp.blogspot.se/2012/12/att-lyckas-med-skolan-ar-en-viktig.html

Ta hand om er där ute och kör försiktigt, det är i alla fall snöoväder här i Norrvidinge och vägarna är knappt körbara. Det är nackdelen med att bo på landet...




måndag 1 oktober 2012

Trygghetsvandring i Billeberga

Det är svårt att nämna "Billeberga" och ordet "trygghetsvandring" i samma mening utan att tankarna går till familjen vars son så tragiskt omkom då han blev påkörd av tåget förra veckan.

Jag vill börja med att beklaga sorgen, djupt och innerligt.

Som ordförande i Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete vill jag hälsa er Billebergabor välkomna till trygghetsvandringen som kommer att äga rum den 3 oktober kl. 18:00 i matsalen på Billeshögskolan.

Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete kommer att ha representanter närvarande, så om ni vill nå oss kan ni höra er till dem, alternativt kan ni nå mig på min mejladress som finns här på sidan till höger.

Tanken med trygghetsvandringen är just att medborgarna i de aktuella byarna skall få en större möjlighet att påverka sin egen närmiljö. Det finns ingen som känner sina hemtrakter som ni som bor där och era åsikter och tankar är av allra högsta värde! Ingenting är för litet eller för stort att ta upp, kartor kommer att finnas på plats och alla åsikter och tankar om trygghet i byn är av värde. Att det är just Billeberga som vi kommer till denna gången har ingenting att göra med den tragiska tågolyckan, utan detta har varit bestämt sedan innan sommaren.

Här kan ni hitta en artikel som är skriven gällande trygghetsvandringen i Billeberga, och här kan ni läsa lite mer om arbetet som pågår i kommunen gällande folkhälso- och brottsförebyggande arbete.  På den sistnämda sidan kan ni även ladda ner Folkhälsoplanen.

onsdag 7 mars 2012

Mer cupcakes åt folket!

Vad är det egentligen som gör att det politiska engagemanget hos människor dalar? Eller gör det egentligen det? Alla människor har åsikter om saker och ting, det svåra ligger i att få dem att formulera dem och få dem att göra handling av sina ord. Tidningen NU har ett uppslag som handlar just om att fånga yngre människors intresse och personligen gillar jag metaforen "Mer cupcakes och mindre landgång"- det behövs rent generellt i politiken, inte bara i Folkpartiet, även om vi har en respektabel åldersstruktur.

En väg in i människors vardagsrum är de sociala medierna.
Att använda sociala medier är något som vi politiker måste bli bättre på. Jag skrev i en blogg för länge sedan om det där med sociala medier och hur viktigt det var för mig att hålla i sär mitt privatliv med den jag är politiskt. Jag står för det jag skrev då, och jag gör likadant- det är inte många som är politiskt aktiva som är med på min facebooklista, men jag förstår på ett annat sätt smidigheten med bloggen idag. Det är otroligt effektivt att pinga sin blogg, att få den länkad automatiskt i tidningar när man skriver något som man länkat dit, och man får många träffar på olika sökmotorer. Idag har jag t.e.x. enligt statistiken på bloggen haft folk som varit inne på min blogg efter att ha googlat saker som "Ridsport bidrag" och "Vad betalar Kävlinge kommun för mark". Men, detta var ett litet sidospår.

För att engagera de yngre förmågorna idag krävs snabbhet på ett annat sätt. Det krävs lite annan smidighet, lite tänkande utanför de berömda lådorna och det krävs att den äldre generationen lämnar lite plats- inte för att den yngre generationen för den sakens skull ska ta över utan för lärdoms skull. Från båda håll.

"Mer cupcakes och mindre landgång."

Det får bli kvällens visdomsord.

Och förresten, om någon där ute är nyfiken på vad det egentligen är vi sysslar med på våra möten (mer än att äta cupcakes), eller om denna bloggen var det som fick bägaren att rinna över så engagemanget och intresset började klia i kroppen så hör av er! Min mejladress finns där ute på högerkanten och annars kan ni gå in här så hittar ni lite annat smått och gott.

(Bild: Egen, taget från tidningen NU.)

måndag 5 mars 2012

Ansiktslyft

Det rör på sig i folkpartiet i Svalövs kommun. Vi har som sagt haft årsmöte, vilket resulterade i lite nytt folk i styrelsen. Mycket spännande! Våra personliga sidor på folkpartiet.se har fått sig ett lyft, SÅHÄR ser min ut nuförtiden!

fredag 2 mars 2012

Med anledning av insändaren i lokaltidningen

Följande insändare är skickad till Lokaltidningen som svar på den insändare som fanns i pappertidningen som dök upp i brevlådan nu vecka 9. För tillfället syns inte insändare på nätet och jag har därför valt att lägga in den här, så man kan förstå vårt svar.

Omdömeslöst köp av mark
INSÄNT. Jag läser om förestående markköp i Teckomatorp. Nog måste det finnas annan instans att vända sig till för att upphäva ett helt horribelt beslut i kommunfullmäktige.
Jag anser det ansvarslöst och omdömeslöst att betala ett så högt pris. Har man lov att hantera våra skattepengar på detta sättet?

Vilka signaler skickar detta till andra kommuner och till priset på lantbruksfastigheter? Det är nästan så man kan tro att det ligger andra orsaker bakom. Är Teckomatorp så attraktivt att man till varje pris vill betala ett så högt tomtpris? Var ligger centrat i Teckomatorp?

Vad kommer dessa tomter att kosta i färdigt utförsäljningspris? Stackars mänskor som skall betala detta pris. För detta pris kan man bo betydligt närmre centralorterna Lund och de större städerna.

Jag ser det som ett samhällsproblem att våra skattemedel hanteras på detta sätt. Man har inte råd att köpa en liter färg för att snygga upp i idrottshallen ens eller göra andra försköningar till kommunens innevånare.

Jag anser detta vara ett stort samhällsproblem och sticker inte under stolen med att Svalövs kommun bör upplösas och fördelas till andra kringliggande kommuner. Den har inget berättigande och kan inte bli sämre under andras ledning.

Kjell Greén, också kommuninnevånare och skattebetalare.



Svar:

Vi i Folkpartiet har försökt nå ut med korrekt information, men har tyvärr kanske inte lyckas nå alla. Din insändare innehåller en del felaktig information som vi skall försöka reda ut. Om vi hade köpt denna mark för att idka jordbruk, så hade priset varit alldeles för högt. Nu skall det användas till att bygga bostäder. Innan man bygger måste en detaljplan på marken skapas. Detta kostar i sammanhanget väldigt lite. De oberoende experter som utfört värderingen har värderat den detaljplanlagda marken till ett något HÖGRE pris än kommunen nu skall betala. Skapandet av detaljplan är inget som man kan se på själva marken. Medborgarna hade sett samma mark oberoende om de tittat på marken före eller efter att detaljplanen skapats. Både vi och säljaren i fråga vet att en detaljplan kommer att skapas, därav priset. Tomtpriset för dessa tomter kommer att ligga i samma nivå som nya tomter idag ligger på i kommunen och fortfarande under priset som gäller i Eslöv- och dessutom mindre än halva priset om man jämför med vad tomterna kostar i Kävlinge kommun.

Angående skattemedel så betalas markinvestering av en egen budget, det tas inte från skattemedel som skall gå till skolan, vården eller upprustning av våra orter i kommunen. Marken betalas av de som köper tomterna. Även räntan på investeringen betalas av de som köper tomterna. Om detta köp inte genomförs finns det med andra ord inte 30 miljoner att lägga på andra områden.

Sara B. Selberg & Göran Lundqvist

torsdag 1 mars 2012

Vad är egentligen problemet?

Jag är född och uppvuxen i Svalövs kommun. Jag flyttade hit som fyraåring och har sedan dess, med ett par år i Landskrona och Eslöv, bott i Norrvidinge. Allt det där vet ni, det har jag skrivit tidigare. Jag känner därmed att jag har varit med i ganska många år, även om det inte varit politiskt.

Det är många faktorer som ska stämma för att en kommun ska bli attraktiv som boendekommun. De hårda värdena- att det finns mark att bygga på och att det finns lägenheter att flytta in, är väldigt viktigt för en kommun som Svalöv. Finns inte detta kommer vi inte att överleva. Därför blir jag lite beklämd när jag gång på gång läser om folk som tror att pengarna till markköpet går från skattepengar. Att tomterna kommer att bli hur dyra som helst och därmed osäljbara och att det är ett överpris. Jag väljer att inte uppfinna hjulet ännu en gång utan jag länkar till Torbjörns blogg. Här kan ni läsa om varför vi faktiskt behöver mark, vad det kommer att kosta efter att marken blivit detaljplanlagd och hur det fungerar när man köper mark som kommun. Även Göran har skrivit en blogg om detta, den hittar ni här.



Det är både en styrka och en svaghet för en kommun att bestå av många små orter på en stor yta. Det är en styrka för vi har något för alla smaker, från lugnet i Röstånga till kommunikationsnära Teckomatorp. Man kan, om man marknadsför detta rätt, alltså sälja in Svalövs kommun till många olika åldersgrupper och personer som är på olika ställen i livet.

Våran nya kommunchef Fredrik Lövqvist slår huvudet på spiken när han i lokaltidningen pratar om hur stora utvecklingsmöjligheter kommunen har och att vi måste attrahera personer som är i färd med att bilda familj. Länken till detta hittar ni förresten här. Om vi ska kunna vara ett varaktigt inflyttningsalternativ så måste vi har mark att tillgå. Vi måste ha en skola som fungerar och vi måste kunna erbjuda barnomsorg på OBtider. Vi bör dessutom kunna erbjuda bättre kommunikationer till hela kommunen. Jag är dock väldigt osäker på huruvida den omtalade Söderåsbanan är så bra som man vill få den att låta. Detta av den enkla anledningen att de nuvarande busslinjerna inte lär vara kvar och då koncentrerar vi allt krut till centralorterna och glömmer bort de som inte råkar bo just där. Om vi däremot ska vara ett varaktigt boendealternativ är det viktigt att vi kan tillgodose alla delar i människans liv- från barnomsorg till kommunikationer till bra äldreomsorg.

Fastighetspriserna i kommunen är inte höga. Och markpriserna i det omtalade området i Teckomatorp blir inte heller höga. Vi kan utan vidare konkurrera med våra grannkommuner. Läs gärna bloggarna jag länkade till ovan ännu en gång, de tål att läsas och granskas.

Svalövs kommun har alla möjligheter. Man måste bara våga. Jag tycker det är synd när människor väljer att inte ta till sig fakta innan de börjar klaga. Antingen gör kommunen för lite eller så gör de för mycket. Och gör kommunen något, så är det så klart i fel ort. Det finns inte en chans att man kan göra alla nöjda som politiker, jag väljer att se till fakta och göra det jag kan för att hjälpa Svalövs kommun att utvecklas framåt, att inte fastna. Det är vad jag kan göra som aktiv fritidspolitiker. Som invånare väljer jag att ta reda på fakta  innan jag sågar ideér och funderingar. Jag väljer att se saker positivt och glädjas när saker går framåt i kommunen, trots att det inte är Norrvidinge det hela handlar om, och jag väljer aktivt att inte ägna mig åt smutskastning på dagisnivå. Jag är bättre än så. 


söndag 1 januari 2012

15 timmar, är det något att bråka om?

En del förskolebarn i Billeberga har med kort varsel fått sina 15 timmar i veckan lagda på 5 timmar/3 gånger i veckan ändrade till 3 timmar/5 gånger i veckan. Man kan tycka att det är en liten förändring, och att föräldrarna ju ändå "bara är hemma och är föräldraledig med annat barn/arbetslöst" men så är det faktiskt inte. Inte i min värld iallafall.

Om jag har förstått det hela rätt gäller detta beslut bara vissa av barnen. 6 barn har fått sina schema ändrade. Jag undrar lite hur urvalet har skett, vad det är som gör att just dessa barnen har fått sina schema ändrade och varför ingen kommunikation med föräldrarna har varit i gång. Mycket märklig företeelse, alla parter tjänar på att spela med öppna kort i sådanahär frågor. Har nu rektorn tagit det här beslutet så får man ju lita på att han inte gjort det för sitt eget höga nöjes skull, men man kan ju önska att det skötts på ett lite bättre sätt- iallafall om man utgår från artikeln.

Jag har själv två barn, jag har haft min stora på 15timmarsschema under en tid och det ser jag inte som något konstigt. Ett barn som är 3 år gammalt har kompisar på dagis, det har rutiner där och i de allra flesta fall tycker de om att vara där. Lägg till att man just blivit storasyster/storebror, mamma har mycket att göra med bebisen som skriker på natten, bebisen har kanske kolik, det finns många faktorer som spelar in. Att då "bli straffad" ännu en gång, inte bara genom att ha fått en skrikig bebis hemma utan även genom att inte ens få gå till dagis, tappa sin dagliga kontakt med sina vänner, och bara lalla omkring hemma med en mamma (eller pappa för den delen!) som är trött och som inte riktigt orkar hålla samma tempo som innan, det är faktiskt inte riktigt korrekt. Jag blir faktiskt irriterad över att vissa människor tror att det hela handlar om att man inte kan laga mat som förälder idag, att det är därför man väljer att ha sitt stora barn på dagis 15 timmar i veckan. Att man är så upptagen med att ligga och pilla naveln och fantisera om att bli hemmafru. Det är ett hån mot dagens småbarnsföräldrar. Jag anser att det är upp till föräldrarna att känna av sitt stora barn när man börjar närma sig den tiden. Kanske mår han/hon bäst av att vara hemma, kanske inte. Låt oss inte komma med pekpinnar, det är bara onödigt och pinsamt!


Det finns vissa kommentarer som förlöjligar det hela med att säga att det "ju måste vara väldigt jobbigt att gå till dagis fem dagar i veckan istället för tre". Ja, det kan faktiskt vara det. För min egen del så hade det varit jobbigt. Jag bor utanför byn, tar bilen in och lämnar och hämtar på dagis. Jag skulle alltså fått stå och skrapa rutorna på bilen, krångla på kläder på två barn, spänna fast dem i bilen, köra in till dagis osv. osv, och detta för 3 timmar? Jag hade knappt hunnit hem för att vända innan jag skulle tillbaka igen. Ja, det är mitt eget val och allt det där som folk tjatar om, men för min del föredrar jag 5 timmar åt gången så det blir lite av det. Och för barnens del också, 3 timmar hinner de knappt gå in och börja leka.

I den bästa av världar hade det funnits en valfrihet i det där. Och i den bästa av världar hade det inte varit en massa struntprat om att föräldrarna egentligen inte vill ha barnen hemma för att de inte kan laga mat och för att de är upptagna med att önska sig ett hemmafruliv. Men inget av det verkar bli verklighet inom den närmsta tiden.

Artikeln hittar ni -->HÄR<--